Bestill time

Klikk her

Bestill Yoga/Pilates

Klikk her

Hvordan bli kvitt plantar fascitt eller hælspore under foten?

Har du opplevd smerter under foten?

Plantar fascitt og andre problemer fra føttene kan være veldig plagsomt og smertefullt. Spesielt ille kanskje det er for de som er glad i å løpe men hindres på grunn av smertene.

Les her om hvordan plantar fascitt kan oppstå og hvordan du kan bli kvitt det 🙂

Plantar fascitt er irritasjon i et senelignende bindevev under foten som kalles plantarfascien eller seneplaten. Plantarfascien er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne.

Hva er årsaken?

Det er mange årsaker til at man kan få smerter under foten, men en av de to vanligste årsakene vi ser mest av i praksis er det vi kaller for plantar fascitt og hælspore. 

Plantar fascitt skyldes i stor grad overbelastning av festet mot hælbenet. Aktivitet over tid som innebærer løping, hopping, gåing eller gange på hardt underlag i kombinasjon med dårlig fottøy. Er man hulfot, plattfot eller overvektig er man mer utsatt. Dette er en betennelse av senen under foten (plantar fascia). Små mikrotraumer og rifter i denne senen over tid fører irritasjon. Over tid kan denne tilstanden bli veldig plagsom og funksjonshemmende. Man regner med at 10% av befolkningen vil oppleve denne tilstanden i løpet av livet og gjør den til en av de mest vanlige fotlidelsene.

Symptomer

Plantar fascitt kan oppleves som skarpe smerter under fotbladet eller på spesifikke punkt. Smertene er som regel verst når man reiser seg opp og putter vekt på foten, ettersom plantar fascien blir strukket. Verking og murring er vanlig mot slutten av en arbeidsdag eller ved mindre aktivitet. Smertene er begrenset til undersiden av foten.

Hælspore

Når vi tar røntgen kan vi noen ganger oppdage det vi kaller for hælspore (se bildet under). Dette oppstår som en stressreaksjon i hælbenet pga overbelastning over tid. Som en reparasjon på problemet vil kroppen behandle deg som ett brudd og skille ut kalk. Dette for å prøve å reparere de små riftene i festet. Man kan ha plantar fascitt uten hælspore og man kan ha hælspore uten plantar fascitt.

Bilderesultat for hælspore x ray

Undersøkelse

En grundig undersøkelse hos kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut vil som regel avdekke denne problematikken. Undersøkelsen stilles basert på hva pasienten forteller oss, kliniske tester og ganganalyse. Enkelte ganger vil bildediagnostikk være nødvendig. MR vil kunne påvise plantar fascitt og hælspore. Røntgen vill kunne avdekke hælspore.

Behandling

Ved akutte tilfeller er det viktig å ise fotsålen ned og avlaste foten. Ved vedvarende problematikk i flere mnd/år bør man oppsøke hjelp.

  • IMS tørrnåler
  • Leddkorrigerende behandling – for å oprette god bevegelighet i foten (Visste du at det er 35 ledd i foten?)
  • Såler tilpasset individuelt
  • IASTM – Instrument assistert bløtvevsbehandling (Graston, Kinnective etc)
  • Trykkbølgebehandling

Hva kan jeg gjøre selv?

  • Gode sko
  • Ise ned og massasje
  • Unngå hardt underlag ved løping
  • Strekkøvelser for plantar fascien

Trykkbølgebehandling

Dette er en behandlingsmetode som har kommet de siste 7-8 årene og er dokumentert effektiv på kroniske senebetennelser, slik som plantar fascitt. Se forskningen nederst i denne artikkelen.

Kan også hjelpe med å bryte ned hælspore.

For mer informasjon om trykkbølgebehandling kan du trykke her

FAQ´s

Gjør trykkbølgebehandling vondt?

Ja, noe smerte vil man oppleve. Opplevelsen av smerte er forskjellige fra pasient til pasient. Selve behandlingen tar 3-5 minutter. Selve behandlingen er hekt ufarlig.

Kan jeg være i aktivitet etter behandling?

Ja, det kan du 🙂 Det er viktig å bevege på deg innenfor din smertegrense da dette er med på å stimulere tilhelningsprosessen.

Kan jeg ta smertestillende i etterkant av behandling?

Du skal ikke ta betennelsedempende som ibux, ibuprofen, vimovo etc etter behandling. Detter er fordi  hensikten med behandlingen er å iverksette en lokal betennelse.

Hvor mange behandlinger trenger jeg for å bli bra?

Dette varier fra person til person med du kan forvente 3-6 behandlinger for å bli bra. De fleste merker effekt etter 2 behandlinger (Basert på kliniske erfaringer).

Trykk her hvis du ønsker trykkbølgebehandling

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30412072

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5403108/

https://www.eswtusa.com/articles/2005/what-studies-say-about-shock-wave-therapy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12219661

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1753417/